Wat is de “muzikale doos”?
Als u op zoek bent naar muziek voor mensen met een dementie dan is de muziek uit de muzikale doos, ofwel Do You Remember Radio de juiste keuze. Do You Remember Radio wordt weergegeven via ZorgTV en kan in combinatie met de ZorgTV uitzending worden beluistert. Uit onderzoek blijkt dat muziek zorgt voor minder probleemgedrag bij verpleeghuisbewoners met dementie en leidt tot meer ontspanning en plezier.

“Ze weet niet meer in welk jaar ze geboren is, maar dat liedje uit haar jeugd kan ze zich maar al te goed herinneren.”

Niet alleen de dementerende maar ook al de andere ouderen weten de muzikale doos te waarderen omdat ze daar de muzieknummers horen die ze zich weten te herinneren.

Meer over het onderzoek?
We hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de effecten van Do You Remember Radio bij ouderen met dementie. De meerderheid van de geïnterviewde bewoners zei positieve dingen over de muziek op het station. En ook bij zorgmedewerkers valt het station in zeer goede aarde

“De naam van die populaire artiest weet ze niet meer, maar de woorden van het liedje zingt ze foutloos mee.”

De doelgroep van het onderzoek
De persoon voor wie dit station bedoeld is groeide op in de jaren net na de Tweede Wereld oorlog en stichtte een gezin aan het begin van de 50-er jaren.

Om het effect van Do You Remember Radio te meten, werd het station getest in 10 huiskamers voor mensen met dementie in een verpleeghuis. Do You Remember Radio stond de gehele dag aan, maar de zorgmedewerkers, bewoners en hun familie mochten Do You Remember Radio uitzetten.

Om de waardering van de muzikale doos te meten zijn er bij de bewoners, zorgmedewerkers en familieleden interviews afgenomen. Ook werden de reacties van de bewoners geobserveerd tijdens het beluisteren van de muziek. Aan de bewoners werden tijdens het luisteren vragen gesteld zoals ‘Waar denkt u aan terug bij de muziek die nu te horen is?’ Zorgmedewerkers en de familie werd de vraag gesteld ‘ Hoe vind jij dat de bewoners op de muziek reageren?’

De gedragsobservaties vonden plaats vlak voor, tijdens en direct  na het luisteren naar de muziek. Er werd gekeken of de bewoner wakker en alert was, wat hij zei, of hij met anderen contact maakt, hoe de stemming was..

De resultaten van de bewoners
56% van de geïnterviewde mensen met dementie zei positieve dingen over de muziek van de muzikale doos, zoals: ‘Mooi’; ‘Fijn om naar te luisteren!’. Slechts 17% vond de muziek niet leuk en de overige bewoners zeiden geen muziek te hebben gehoord of konden geen antwoord geven op de vragen.

Verzoekplaten programma

Ook hebben we een verzoekplaten programma toegevoegd aan “Do You Remember Radio” waarbij de bewoners van Zorginstellingen hun nummers kunnen aanvragen en zal er muziek te  beluisteren zijn die door de bewoners van de zorginstellingen worden aangevraagd. Hiermee komt ZorgTV nog dichter bij de bewoners en is een gevarieerd muziekprogramma, aangepast op de doelgroep, te horen onder de ZorgTV uitzending.

“Hij weet niet meer in welke stad hij woont, maar ziet ineens het dorpje voor zich waar hij opgroeide.”
ZorgTV

Thuisarts

Uit de Oude Doos

BeweegTV

Geheugentrainer

Flora Fauna TV

Display4all HOREN, ZIEN EN GENIETEN

Display4all is al ruim 20 jaar een landelijk opererende specialist op het gebied van Audiovisuele oplossingen.

Lindtsedijk 20B
3336 LE Zwijndrecht

Telefoon: 078 677 11 11
Email: info@display4all.nl

Instagram
YouTube
LinkedIn
Menu